Вратовръзката & Възела

Как да изберем най-добрия възел на вратовръзката си?

Лесно е, просто трябва да се съчетае с яката на ризата (за широчината на вратовръзката вече сме писали, че трябва да оговаря на широчината на ревера (galleriauomo.com/vratovrazki)

вратовръзка

Повечето мъже са „овладяли“ и използват един възел в ежедневието си, наречето го удобство, „мързеливост“ или „блаженно невежество“, този възел се използва за всеки случай и с всяка разновидност на яката на ризата.

Въпреки че несъотвествието на възела с яката не е престъпление е добре да се избягва по две причини.

1. Няма да успеете да уловите естествената хармония между вратовръзката и яката на ризата.

Когато всеки дизайнер създава костюмите, ризите и вратовръзките, създава и линии, които ни се виждат в естествена хармония помежду си. Нарушавайки тази хармония, подсъзнателно се създава чувството че нещо се крие.

Не искаме да предизвикваме чувството, че се опитваме да скрием нещо, когато вратовръзката е толкова близо до лицено ни?

2. Несъотвествието може да подведе, че яката на ризата или възела на вратовръзката са твърде големи или малки.

Това ще Ви накара да изглеждате като клоун, вместо изискан джентълмен. Пример – плътен „four in hand“ възел използван с тънка вратовръзка смесен с широко отворена яка на риза, ще Ви накара да изглеждате като ретроспекция от 1970.

Това не е посланието, което изискан и добре облечен мъж иска да изпрати?

Как да изберете най-доброто за Вас?

Четири са елементите, които трябва да вземате под внимание, когато избирате възела и вратовръзката си:

  1. яката на ризата
  2. вашето телосложение
  3. дизайна на вратовръзката
  4. състава

3. Как вида на яката засяга възела на вратовръзката, който трябва да изберете?

Като общо правило е че възела, трябва да съвпада с типа на яката на ризата, което означава че различните яки имат различни размери и точкови ъгли, които създават диапазон от размери на възела на вратовръзката.

„Широко отворените“ яки чиито точки се простират под ъгъл по-голям от 90 градуса изискват по-голям и „по-триъгълно“ оформени възли на вратовръзката, докато яките чиито точки се простират под ъгъл по-малък от 60 градуса изискват тесни и по-дълги възли.

Мъжете с по-голям размер на шията трябва да ползват възел, който пасва пропорционално. От друга страна за високи и слаби мъже се препоръчва по-малък и тънък възел.

И накрая по-дебелите италиански копринени вратовръзки изглеждат по-добре с триъгълно оформен възел, като „double windsor“, докато по традиционните вратовръзки с шарени ивици изглеждат най-добре с “four in hand”.

 

Не збравяйте – всеки има право да се облича така както се чувства най-добре и комфортно, никой не би Ви осъдил ако се чувствате най-добре в спортно облекло. Нашите съвети са единственно насоки, но винаги можете да експериментирате и да ни опровергаете.